Turf, is een roemruchte Zaanse band die 20 jaar bestaande uit: Ben Rozema, Fred van Gelderen, Klaas De Vries, Rob Haccou, Tom Oosthuyze, Willem Henneke.
Actief is en in 1980 een mega platencontract scoort bij platenmaatschappij Ariola (Martin Duiser). Er worden dan een elpee en twee singles uitgebracht bij Ariola.
De single 'Crime Of Passion' staat 3 weken in de tipparade. De hoes van de plaat (en de elpee) worden door een aantal dan nog christelijke radiozenders geboycot wegens de 'sexy' afbeelding en het 'geweld' van de Crime Of Passion!
De voorgeschiedenis begint met de band SHAKE. Eind 1967 gaat de band Shake over in "Smurf', de eerste bezetting van TURF met Klaas de Vries (basgitaar), Henk Kreeft (gitaar), Rob Haccou (sologitaar) en de broers Frank Henneke (drums) en Willem Henneke (toetsen).
Willem Henneke heeft ook een klassieke achtergrond welke later terug zal komen in zijn composities voor de band Turf. Henneke zat korte tijd op accordeon les bij Jan Eshuijs.
Turf legt zich toe op 'moeilijke instrumentale muziek'. Rock met een symfonisch tintje zoals toen gespeeld werd door Focus.
De band repeteert op vaste plekken her en der in de Zaanstreek waaronder wijkgebouw Ons Aller Belang aan de Oostzijde en bij voetbalclub RCZ. Het instrumentarium wordt vaak per bakfiets vervoerd naar het oefenhok.
Optredens zijn er nog nauwelijks. De band treedt onder andere op in het Kabelgat en 17+ (boven Club Dam8 Zaandam). Turf is vooral druk bezig in de oefenruimte.
Met techniek, lange jamsessies en componeren.
Men experimenteert en ontwikkeld een eigen sound. Er worden uitsluitend eigen composities gespeeld, merendeels van Willem Henneke.
Alle groepsleden doen een compositorische duit in het zakje. Haccou, de Vries en de broers Henneke vormen de vaste kern van de band.
Ook wordt er lang gewerkt aan een eigen installatie en een eigen opnamestudio.
Geluidstechnicus is Dirk Koomen.Door de jaren heen zijn er enkele bezettingswisselingen rondom de harde kern de broers Henneke, Haccou en de Vries. Na de eerste jaren vooral instrumentaal te hebben gespeeld komt er ook zang bij.
Zanger Ron Sahupala (daarvoor een tijd 'beroeps') doet enige tijd mee.
Met zanger Hans van Toorn wordt korte tijd een stevige rock koers gevaren. In 1977 treedt zanger Jan Abbing (ex John Hatton & Devotions) toe bij Turf. Turf doet in december 1977 een uitstekend optreden in Drieluik voor een 'volle bak'. Een week later staat de band in Paradiso.
Daarna wordt Turf in 1978 wordt Turf door Paradiso uitgenodigd voor het voorprogramma van Blondie.
Dit gaat niet door omdat een slimme Herman Brood die plek inneemt omdat hij gratis wil optreden. Als genoegdoening krijgt Turf drie optredens aangeboden in de rocktempel.
De band wordt begin 1978 uitgenodigd voor een optreden en een opname in Paradiso.
Frontman en zanger is Jan Abbing (ex- John Hatton % Devotions).
Met meerdere NL bands (o.a. ook The Nits en Sammie America's Gaspetti) worden de live opnamen gebruikt voor de Muziekkrant OOR' Verzamel-LP 'Keihard en Swingend'.
Eind 1978 vertrekt zanger Jan Abbing naar de band Tennis (met ook Henny Huisman). Turf neemt begin 1979 een nieuwe demo op.
Drummer Frank Henneke vertrekt daarna naar de professionele Sunny Jim Band. De Zaanse drumleraar Jan Prins speelt dan enige tijd bij Turf.
De demo beland bij producer Willem Duiser (Ariola). Deze ziet het helemaal zitten met Turf nadat hij een optreden heeft bijgewoond. In juni 1979 wordt Ben Rozema de nieuwe slagwerker. Vlak daarna worden ook saxofonist en tekenaar Fred van Gelderen en toetsenist Tom Oosthuizen (uit Oosthuizen) ingelijfd. Oosthuizen is in die tijd ook dirigent van een zangkoor in Oosthuizen. Willem Henneke wordt nu de zanger en frontman van de band.
De groep neemt 21 nummers op als demo voor een platencontract (een LP en twee singles)
Na lang wikken en wegen besluit Turf in zee te gaan met Duiser. De producer is dan vooral bekend door zijn werk met de commerciële meidengroep Champagne.
De groep krijgt een flink budget voor een installatie en Turf mag alle tijd nemen in de studio (DMC, Soundpush) om de elpee te maken. Peter Schon speelt enkele stukken op plaat mee op een synthesizer.
Uiteindelijk zullen twaalf songs worden uitgebracht: elf komen op de LP 'Crime Of passion'. 1 track (You're The Violin) verschijnt als b-kant op de single 'Crime Of Passion'.
De tweede single 'Sorrento' wordt uitgebracht in een andere mix dan de albumversie
In augustus 1980 verschijnen het album en de eerste single 'Crime Of Passion'. door Ariola platenmaatschappij. Bezetting met Henneke (zang, alle composities behalve groepscompositie 'You're the violin), Haccou (gitaren), De Vries (basgitaar), Ben Rozema (drums), Fred van Gelderen (saxofoon) en toetsenist Ton Oosthuizen.Het Turf 'logo' - te zien op de hoezen van de grammofoonplaten - werd destijds ontworpen door Fred van Gelderen en Hans Wapenaar.
De single bereikt de tipparade maar wordt door de christelijke zenders geboycot vanwege de afbeelding op de hoes en de link naar 'geweld'. De platenmaatschappij doet te weinig promotie.
De tweede single 'Sorrento' doet niets. De platenmaatschappij doet bijna geen promotie. Het is de tijd van Anita Meyer, Stars on 45, commerciële meidenpopgroepjes, opkomende Nederlandstalige pop en de punk/ new-wave rage.
Zo blijft de gehoopte (inter)nationale doorbraak van Turf uit en lijkt alles weer in een flits voorbij te gaan. Oosthuizen en Van Gelderen stappen uit de band. De overgebleven harde kern concentreert zich op nieuw repertoire in een wat steviger rockrichting. Eind 1981 doet de groep weer een optreden in het Drieluik. Zie ook bovenstaand krantenartikel van Pieter Groenewold.
De hoes wordt niet gecensureerd. Het tekent de eigenzinnigheid van de band. Turf gaat daarna nog door tot 1987.
Turf blijft optreden en vooral gedreven muziek maken als band tot 1987. Henneke en Haccou blijven nadien samen componeren en opnemen, het geen resulteert in 5 albums anno 2019!
Side one
1. Crime Of Passion - 4:12
2. Visible - 3:26
3. Is She That Mean - 3:52
4. Blind Man Lost His Guide Dog - 3:00
5. In My Youth - 3:31
Side two
1. Sorrento - 3:33
2. Going On Thirteen - 3:11
3. Slaughterer Of Love - 3:50
4. Love Is A Heartbreaker - 3:26
5. Rosemary - 3:32
6. Tjook Tjook Train - 3:36
Personnel
Ben Rozema - Drums & Percussion
Fred van Gelderen - Alt & Tenor Sax
Klaas De Vries - Bass Guitar
Rob Haccou - Guitars
Tom Oosthuyze - Keyboards
Willem Henneke - Vocals
Credits
Produced By: Martin Duiser
Recorded at D.M.C. Studio, Baarn Holland And Soundpush / Studio, Blaricum-Holland
Engineered By: Okkie Huysdens, John Sonneveld And Jan Schuurman
Thanks to Peter Schon
Notes
Release: 1980
Format: LP
Genre: Pop
Label: Ariola Records
Catalog# 202.162
Vinyl: VG
Cover: VG
Prijs: €10,00