The Blue Band - Slithering (Lp) (1979) - €7,99

The Blue Band wordt opgericht in 1970, als in de Velpse hippie-enclave Villa Dennenheuvel
Het repertoire bestaat uit country/folk.
van 1970 tot 1980 is Jan Damen drummer, bassist en vocalist in de legendarische Arnhemse formatie The Blue Band onder leiding van Hendrik J. Vos. 
Tien jaar toeren en ruim 1000 optredens in binnen- en buitenland, onder andere in voorprogramma's van The Flying Burrito Brothers, The Streetwalkers, Herman Brood & The Wild Romance en Dire Straits.
In 1978 verschijnt bij Ariola van de band de elpee 'Slithering', geproduceerd door Alfred Lagarde (de 'Stem' van Nederland) waarvan drie singles worden uitgebracht: Dynamite Woman, Lizards and Snakes en The Flash.
In 1980 wordt de band opgeheven, onder meer door juridische problemen met Unilever (Blue Band-boter) inzake naam- en beeldmerkrechten. Sindsdien heeft er (nog) geen reunie in de oorspronkelijke bezetting plaatsgevonden...
Bio: The Blue Band wordt opgericht in 1970, als in de Velpse hippie-enclave Villa Dennenheuvel Marjo Schenk (vocals, gitaar en bas), Willem Brink (leadgitaar en vocals), Hendrik J. Vos (vocals en gitaar) en Jan Damen (drums, bas en vocals) bij elkaar komen. 
Het repertoire bestaat uit country/folk covers alsook eigen songs van Marjo en Hendrik. Geheel in de traditie van de dan heersende hippiecultuur wordt de band bij live-optredens uitgebreid met gastmusici waaronder Brentley Muller (vocals en gitaar), Seth Mustamu (percussionist, later bij Masada) en zangeres in spe Gerda de Kruis. Na enige tijd gaan Marjo en Willem hun eigen weg, Marjo werkt als singer/songwriter samen met Ante Cetenic in o.a. Splinterfunk en maakt later carriere in de record business. 
The Blue Band wordt voortgezet door Hendrik en Jan, met basgitarist Geert Jan Buitenhuis en gitarist Frans Jongmans. In 1972 vervangt Paul van den Boom als bassist Geert Jan en komt Herman Wilbrink als leadgitarist de band versterken. 
In deze formatie wordt inmiddels regelmatig opgetreden, onder meer in het voorprogramma van The Street Walkers in de Stokvishal. In 1973 verlaat Paul van den Boom de band en gaat Jan van drums over op de basgitaar en vocals. 
Daarmee is de weg vrij voor drummer Fred Veltman, die tot het einde van de band samen met Jan de ritme-sectie vormt. In de Bergstraat wordt een gekraakte loods omgebouwd tot repetitieruimte en opnamestudio. In de periode vanaf 1973 treedt de band veel op in het hele land, gemiddeld twee keer per week is de band on the road en drie keer per week wordt er gerepeteerd en repertoire ontwikkeld. 
Dit bestaat voornamelijk uit songs van Hendrik aangevuld met covers gezongen door Herman en/of Jan. Daarnaast is er samenwerking met andere bands in The Sure Show ('71/'72), de voorloper van Tijdverdrijf, het eerste popcollectief in Nederland. Er worden minifestivals opgezet in de plaatselijke jeugdcentra als Tudepi, Willem 1, Stokvishal en Musis en de Schouwburg) met bands als The Blue Band, de Rama's, Pemmican en The Four Nops. 
In 1975 wordt door Jan Damen en Frans Jongmans de vereniging Tijdverdrijf opgericht, die uitgroeit tot een organisatie voor popbands waarbij circa vijftig bands uit de regio zijn aangesloten. Tevens verzorgd Tijdverdrijf het tourmanagement van The Blue Band voor de ruim honderd optredens per jaar. 
In 1977 worden de eerste contacten gelegd met platenmaatschappij Ariola, die altijd op zoek is naar talent en nieuwe geluiden. 
Het resulteert in 1978 in de release van de elpee Slithering en drie singles: Dynamite Woman, Lizards and Snakes en The Flash. In deze periode viert Herman Brood met de Wild Romance hoogtij in het circuit en omdat Herman ook bij Ariola zit ontstaat de combinatie van The Blue Band als voorprogramma en Herman Brood als main act. Daarnaast is onze manager Dick van der Meijden tevens de ontwerper van de hoezen van de Brood elpee's (Spritz, Cha Cha). Een turbulente tijd met overdaad aan alles. Tijdens de 'Alive and Kickin' Tour ter promotie van de elpee staat The Blue Band in het voorprogramma van Dire Straits, waar Alfred Lagarde als producer opgetogen Arnhems trots aankondigt. 
In 1979 verlaat Herman Wilbrink de band en wordt opgevolgd door leadgitarist Geert Scheijgrond, die met zijn virtuositeit de hele band op een hoger niveau brengt. In dit jaar wordt nieuw repertoire ontwikkeld, dat een volwassen en zeer eigen geluid van de band laat horen. Ook ontstaat in de loop van 1978 een juridisch conflict met Unilever als producent van de Blue Band-boter, over het gebruik van de naam en het beeldmerk. 
Uiteindelijk verliest de band de procedure en dient de naam en beeldmerk te worden opgegeven, tevens dienen alle nog in de handel zijnde exemplaren van platen uit de handel te worden genomen. In 1980 wordt nog getracht onder de naam Vox Commando een nieuwe start te maken. 
Inmiddels heeft de langdurige samenwerking zijn tol geeist en wordt medio 1980 besloten de band op te heffen. Het laatste optreden van The Blue Band vindt plaats in juni 1980 op de Korenmarkt in Arnhem. Hendrik J. Vos vervolgt zijn carriere als beeldend kunstenaar, comics-artist en docent aan de Hogeschool der Kunsten. 
Van zijn hand verschijnen tal van artworks, illustraties en strips. Frans Jongmans is naast zijn werk als beeldend kunstenaar betrokken bij de inrichting en decoraties in Luxor en Terras Tilburg. In 1980 wordt tevens door Tijdverdrijf het plan ingediend voor een popcultureel centrum in de Tuinzaal van Musis Sacrum. 
Als dit plan uiteindelijk sneuvelt op twee stemmen in de gemeenteraad zal het leiden tot een nieuw popcultureel centrum in de voormalige bioscoop Luxor aan het Willemsplein te Arnhem. In enkele jaren groeit Luxor uit tot een toonaangevend, trendsettend cultureel centrum, met bezoekers uit het hele land. In de loop der jaren worden circa vijftienhonderd evenementen georganiseerd en weten zo'n drie miljoen bezoekers het Luxor Theater te vinden. 
In de landelijke polls scoort Luxor bij de beste vijf podia van Nederland, de beste zes Dance-clubs en zelfs de nummer één R&B-club van Nederland! In het jaar 2000 wordt Luxor gesloten tengevolge van een schiet-incident voor de deur van het centrum en de daarop volgende intrekking van de nachtvergunning van Luxor.


Side A
A1. "The Flash" - 3:06
        Organ – René Visse
A2. "Not That Kind Of Man" - 2:30  
A3. "Shall I" - 3:30
        Saxophone – Tony Britnell 
A4. "Note On The Door" - 2:48  
A5. "My Brandnew Colour Set" - 2:02  
A6. "Dynamite Woman" - 3:15
        Bass – Alfons Haket
        Organ – René Visser 

Side B
B1. "Lizards & Snakes" - 2:14
        Bass – Alfons Haket 
B2. "I Love You All The Time" - 4:03
        Organ – René Visser 
B3. "Dead End Street" - 2:21  
B4. "Letter In The Sand" - 4:30  
B5. "Out In The Night" - 4:15
        Bass – Alfons Haket
        Organ – René Visser 
B6. "Orgy In The Commodore" - 2:26


Companies, etc.


Credits


Notes
Release: 1979
Recorded and mixed at: Dutch Music Centre, Baarn, The Netherlands, except A6, B1, B5, recorded at Relight Studios, Hilvarenbeek, B5 remixed at Dutch Music Centre
Format: LP
Genre: Rock, Blues Rock
Length: 37:40
Label:  Ariola Records
Catalog#  200 646

Vinyl:  Goed
Hoes:  Voorkant Lichte Gebruikersschade

Prijs: €7,99

0 comments:

Een reactie posten