Trace - Trace (1974) (LP) - €10,00

posted by ad-vinylrecords


Trace was een Nederlandse progressieve-rockgroep uit de jaren zeventig rond Rick van der Linden.

Van der Linden speelde in Ekseption. Nadat in 1973 het album Trinity was uitgebracht verzochten de overige bandleden Van der Linden te vertrekken. *Omdat Ekseption een beroemde band was kreeg Van der Linden van platenmaatschappij Philips de kans een nieuwe groep te formeren. Hij begon in januari 1974 te repeteren met drummer Peter de Leeuwe die eerder in Ekseption had gespeeld. 
Van der Linden vond De Leeuwe echter niet goed genoeg en verving hem in februari door zijn achterneef 
Pierre van der Linden die in 1973 uit Focus was gestapt. Ten slotte trok Rick van der Linden Jaap van Eik aan als basgitarist.
Op 9 september 1974 verscheen het eerste album, onder de titel Trace.

Dat elk nadeel ook voordelen kan bieden, bewijst Rick van der Linden nadat hij eind 1973 vanwege muzikale meningsverschillen uit Ekseption wordt gezet. Hij besluit een nieuwe groep op te richten, een trio naar voorbeeld van Emerson, Lake and Palmer, dat in eerste instantie Ace genoemd wordt maar dat al snel wordt herdoopt in Trace.

Het trio, naast Rick van der Linden bestaand uit Jaap van Eik (onder andere Cuby & The Blizzards) en Pierre van der Linden (onder andere Brainbox en Focus), krijgt op basis van Rick van der Lindens reputatie direct een platencontract bij Philips en heeft zodoende de tijd om het eerste, titelloze, album op te nemen. Het album, in september 1974 uitgebracht, wordt uitstekend ontvangen maar verkoopt minder dan Ekseption deed. 
Wel geldt het album inmiddels als een van de beste albums van eigen bodem en het is dus niet meer dan verdiend dat Pseudonym Records ons vier decennia later verblijdt met een geremasterde en uitgebreide uitgave van dit meesterwerk.

De meest kenmerkende eigenschap van Ekseption, de bewerkingen van klassiek materiaal, is ook op “Trace” te vinden in de opener Gaillarde (Bach) en in The Death Of Ace (Grieg), maar verder bevat het album vooral eigen composities, waarbij Pierre van der Linden en Jaap van Eik beiden één nummer hebben geleverd en de rest van de hand is van Rick van der Linden.

De twee delen van Gaillarde (met het daartussenin gesloten basstuk van de hand van Van Eik) vormen direct een mooie showcase voor de nieuwe band, met veel Mellotron en Van der Linden die speelt alsof de duivel hem op de hielen zit. Het eveneens met Mellotron doordrenkte The Death Of Ace biedt gelukkig een relatieve rust voordat het door piano en doedelzak gedreven The Escape Of The Piper en het jazzy Once (met stukjes Sylvia van Focus) de achtbaanrit vervolgen. 
 Met ruim twaalf minuten is Progression het langste nummer van de plaat, al vermoed ik dat de meeste andere bands er een kwartier over gedaan zouden hebben. 
A Memory vindt zijn basis in een (ongenoemd gelaten) Zweeds volksliedje en is qua vorm de evenknie van Gaillarde, in die zin dat ook hier een nummer ingesloten wordt, ditmaal een drumstuk van Pierre van der Linden. Final Trace recapituleert vervolgens het album nog eens kort en bevat en passant passages op het kerkorgel van de Groote Kerk in Maassluis.


Side one
1.  Gaillarde - 6:07
2.  Gare Le Corbeau - 2:02
3.  Gaillarde - 4:55
4.  The Death Of Ace - 5:13
5.  The Escape Of The Piper - 3:08
6.  Once - 4:11

Side two
1.  Progression - 12:02
2.  A Memory - 3:54
3.  The Lost Past - 3:27
4.  A Memory - 1:40
5.  Final Trace - 3:50


Companies, etc.
Credits
Notes
Release:  1974
Format:  LP
Genre:   Prog Rock, Symphonic Rock
Label:  Philips Records
CataloG#  6413 505

Vinyl:  Excellent
Cover:  Excellent

Prijs: €10,00

0 comments:

Een reactie posten