maart 03, 2014

Harry Sacksioni - Harry Sacksioni: Gitaar (1975)

Harry Sacksioni (Amsterdam, 23 oktober 1950) is een Gitaarfenomeen, die eerst als begeleider van Herman van Veen en later als soloartiest al drie decennia lang een trouwe groep fans kent.

Sacksioni werd in de jaren zeventig bekend om zijn akoestisch gitaarspel, dat hij vooral door zijn samenwerking met Herman van Veen onder de publieke aandacht kon brengen. Zijn composities spreken, bij gitaristen en anderen, zeer tot de verbeelding. Beroemde stukken zijn bijvoorbeeld Meta Sequoia, Vensters, Elixer, Thee bij tante Josephine, Bello en Paddentrek. Verreweg het meeste van zijn oeuvre bestaat uit eigen composities, van een hoofdzakelijk instrumentaal karakter.

 
Reeds vanaf zijn eerste plaat (1975) liet hij zich bij zijn gitaarcomposities door andere instrumenten begeleiden, variërend van een banjo, viool of tuba tot een band, orkest of menigte autoclaxons.

 Als in 1968 een voetbalcarrière bij Ajax niet van de grond komt kiest Sacksioni voor de muziek. Na in verschillende beatgroepjes te hebben gezeten wordt de pas 17-jarige Sacksioni studiomuzikant. Hij schrijft in deze tijd bovendien voor artiesten zoals Sandra en Ronny Tober. Op de podia is hij te zien als begeleider van de cabaretier Sieto Hoving.

 
In Een televisieoptreden in de Van Speyk Show in 1975 wordt enthousiast ontvangen. Ditzelfde jaar wordt Sacksioni's eerste plaat “Gitaar” uitgebracht. Hij toont zich hierop een veelzijdig en virtuoos gitarist, die door een combinatie van diverse stijlen (klassiek, flamengo, finger picking) een eigen geluid weet neer te zetten.

 Sacksioni werkte jaren samen met Herman van Veen en Erik van der Wurff. Ook werkt hij af en toe samen met Raymond van het Groenewoud, Frank Boeijen en vele anderen uit de Nederlandse muziekscène.

Gitaristen gebruiken zijn composities voor gitaarsolo graag als studiemateriaal. Sacksioni treedt al 40 jaar op in Nederlandse theaters, maar is ook geregeld in het buitenland te vinden als uitvoerend artiest.


Side one
A1.  Flixer  (1:43) 
A2.  Scarborough Fair (3:38)  
A3.  Meta Sequoia  (3:19) 
A4.  Lappenballerina  (1:11) 
A5.  Hagelslag  (2:21) 
A6.  Goofy (2:29) 

Side two
B1.  Thee Bij Tante Josephine  (2:42) 
B2.  Huiswaarts  (1:43) 
B3.  Tranen  (3:44) 
B4.  De Vlechters (1:49) 
B5.  Kleedkamer (0:41)  
B6.  Breekbaar (2:21)

Credits
Arranged By [Strings] – Erik Van Der Wurff
Compiled By – Harry Sacksioni
Design – Anja Kiekens
Photography – Gerard Jongerius, Rob Chrispijn
Producer – Rob Chrispijn
Technician – Pieter Nieboer
Written-by - Harry Sacksioni (except; "Scarborough Fair" written-by - Paul Simon)
Genre - Acoustic Gitaar, Instrumental

Notes
De Gitaren: na elkaar en niet verelkaar (dus niet gedubt)
1. Martin D28 (martin extra0light) A2, 3, 4, 6 B6
2. D. Hopf - handbouw (savarez geel + g snaar savarez rood) A1 A2, 4
3. 12-snarige Guild (martin light) A5 B1, 3
4. Framus tenor-banjo (st. david) B5

De Muzikanten:
G. Hautvast, H. van Veen,
B. Behr, S. Nijveen,
L. Vleeshouwer, M. van Staalen,
E. van der Wurf.
Techniek - Pieter Nieboer (Phonogram Studio)
℗ 1975 Harlekijn Holland Produkties

available at:  www.ad-vinylrecords.com

 

0 reacties:

Een reactie posten