september 18, 2017

Gary Fane - Horoscope (1980) - Lp

Horoscope: Musical Interpretation Of The Zodiac is een ambitieus, orkestraal conceptalbum uit 1980 van zanger en arrangeur Gary Fane. Geert Veen komt uit Groningen en speelt na zijn verhuizing naar Amsterdam vanaf 1964 als bassist in Johnny Kendall & The Heralds, bekend van de hitsingle St. James Infirmary. Veen levert ook compositiebijdragen voor de band.
Na 1969 werkt hij drie jaar met Tony Alberti, de broer van Willeke Alberti, met wie hij drie singles opneemt. In de periode van de repetities met de band Breeze in 1972, samen met gitarist Fred Jansen en toetsenist Ed van Toorenburg, krijgt hij een aanbod mee te spelen in theatergroep Funhouse. Een opdracht voor het schrijven van muziek bij een film over het sterrenbeeld Waterman, inspireert Geert Veen tot een album over alle twaalf sterrenbeelden.

Hij werkt het idee uit samen Fred Jansen. Horoscope wordt door producer Jaap Eggermont opgenomen in de FPS Studio te Hilversum en Soundpush Studios te Blaricum.
De orkestopnamen vinden plaats in de Music Centre Studio in Londen met dirigenten Dick Bakker en Hans Hollestelle. Ook Jan Rietman is als arrangeur bij het project betrokken. De single Aquarius behaalt in 1980 de tiende plaats in de Top 40.
Lezers van de Hitkrant roepen de zanger in 1982 uit tot meest belovende Nederlandse artiest voor 1982. Met Jansen en Van Toorenburg neemt Gary Fane voor Ariola een volgend album op, maar uiteindelijk blijft het bij de uitgave van de single Love (1982) . Geert Veen is vanuit woonplaats Oostzaan nog steeds muzikaal actief.

Een geweldig album vind ik dit. Mooie songs en een prachtige ouverture. Het leverde Gary Fane zelfs een single hit op met Aquarius. Daarna werd hij helaas snel vergeten.
Dit is een opmerkelijk goed album van een Nederlands one-hit wonder. Een heus concept-album bovendien, waarvan de nummers mooi in elkaar overlopen.
Heeft veel weg van de albums van Alan Parsons Project, vooral door de orkestraties (vooral de prachtige Overture en Finale) en de relatief brave binnen-de-lijntjes aanpak. Toegegeven, het kan niet wedijveren met platen van APP, maar hier is hoorbaar met hart en ziel aan gewerkt.

Ik vind het trouwens opvallend hoe een nieuwkomer als Geert Veen voor dit project zoveel geld kon lospeuteren. Want behalve de (overigens sterke) productie van Jaap Eggermont doet hier een legioen aan Nederlandse topvocalisten en -musici aan mee, van Margriet Eshuijs en Monica Tjen a Kwoei tot Dick Bakker en Hans Hollestelle, en is het orkest in Engeland opgenomen.Side A
A1. Overture    
A2. Aries    
A3. Taurus    
A4. Gemini Eyes    
A5. Cancer (No, No They Cant Take My Love Away)    
A6. Leo    
A7. Virgo    

Side B
B1. Libra Man    
B2. Scorpio Woman    
B3. Sagittarius    
B4. Capricorn (Dont Be Silly)    
B5. Aquarius    
B6. Pisces (Like The Tide)    
B7. Finale 

Credits
Musical Interpretation Of The Zodiac 

Notes
Release: 1980
Genre: Pop / Ambient
Format: LP
Label: CNR Records
Catalog# 671003
Prijs: € 7,95

Vinyl: Goed
Cover: lichte gebruikerssporen

0 reacties:

Een reactie posten