Leen Jongewaard - Leen Is Alive (1980) - Lp

Leendert (Leen) Jongewaard (Amsterdam, 30 maart 1927Nice, 4 juni 1996) was een Nederlands acteur en zanger die vooral bekendheid genoot door zijn optreden in de televisieseries Ja zuster, nee zuster, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker en door zijn vertolkingen van liedjes zoals In een rijtuigje, Op een mooie Pinksterdag en M'n opa.
In het begin van de jaren 50 werd hij ontdekt door de directie van de toneelgroep Puck (Egbert van Paridon) en in 1953 maakte hij daar zijn debuut als beroepsacteur. Hij bleef meer dan tien jaar bij Puck (later Centrum genaamd).

Zijn televisiedebuut maakte hij als meneer Leeuwerik in het kinderprogramma Het mannetje op zolder, geschreven en geregisseerd door Mies Bouhuys, dat van 1959 tot 1960 door de AVRO uitgezonden werd.
Hij speelde in 1960 ook een aantal keren de rol van Lo Flodder in het AVRO kindertelevisieprogramma Varen is fijner dan je denkt met Piet Römer in de hoofdrol als meneer King, die met zijn schip 'De Krikkemikke' allerlei avonturen beleefde. Andere personages waren het keukenhulpje Zeefje (Cecilia Lichtveld), Mevr. Gracia Morena (Sepha Dierikx), Ageeth (omroepster Ageeth Scherphuis) en Piet Römers tweelingbroer Paul Römer in de rol van meneer Kong. Dit kindertelevisieprogramma was ook geschreven en geregisseerd door Mies Bouhuys. Van 1961 tot 1964 speelde hij de hoofdrol in de populaire televisieserie voor de jeugd Flip de Tovenaarsleerling; hiervan werden 26 afleveringen gemaakt.

In de jaren zestig nam Jongewaard deel aan diverse programma's, waaronder cabaret Lurelei met Sylvia de Leur, Mensen, hee mensen (1962), het radioprogramma De wilde vaart waar hij Conny Stuart voor het eerst ontmoette, en de musical Heerlijk duurt het langst (1965) van Annie M.G. Schmidt waar hij de rol van kruidenier Kees Bloem vervulde.

Hierna speelde hij de beroemde dubbelrol van inbreker Gerrit en diens Opa in de door Annie M.G. Schmidt geschreven televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster met Hetty Blok in de rol van zuster Klivia. Blok en Jongewaard waren de enige solisten in dit programma die echt konden zingen. Bekende liedjes hieruit, waarin hij meedeed, waren M'n opa, In een rijtuigie (met Wim Sonneveld), Duifies, De oude Jacob en Ik krijg het weer.

Vervolgens speelde Jongewaard in twee televisieseries van Eli Asser, namelijk 't Schaep met de 5 pooten (1969) en Citroentje met suiker (1972-1974). Bekende liedjes uit deze series waren We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar? (1969), Als je mekaar niet meer vertrouwen kan (1970) en Het zal je kind maar wezen (1970).
Van 1980 tot 1984 reisde Leen Jongewaard met zanger Robert Long door het land met een drietal cabaretprogramma's waarvan Duidelijk zo? het eerste was. In het programma werden tal van onderwerpen behandeld die beide heren na aan het hart lagen, zoals homoseksualiteit, geloof en maatschappelijke misstanden.
Leen Jongewaard overleed op 4 juni 1996 aan een hartaanval tijdens zijn vakantie in Frankrijk. Hij werd begraven op Zorgvlied. Leen Jongewaard was jarenlang de levenspartner van Barrie Stevens.

In feite is het een album van Robert Long die de teksten en muziek schreef. Maar beide heren waren grote vrienden, dus het is zekers niet misplaatst. Leen heeft een eigen stemgeluid, die wat ouderwets aandoet. Geen echte warme stem, maar wel een die kleur aan de tekst weet te geven.
Robert Long laat zijn cynische en humoristische kan weer prima samengaan zoals te horen is op; Van Alles, Als je Oud Bent en Tolerant. De hoempapa schuurt en schurkt tegen de heilige huisjes van de maatschappij aan.

Vol nichtenvenijn en zelfspot. Maar het aller, allermooist is toch "Jos". De dramatiek van een oudereman die zich over een jongen heeft ontfermd, alles doet om de de jongen te behagen maar die de jongen ondanks dat (of juist daardoor) toch verliest. Jos' afscheidsbrief hoort tot het mooiste uit de Nedertekstgeschiedenis.

Side A
A1. Leen Is Alive  (4:30)
A2. Moederziel Alleen  (3:27)
A3. Van Alles  (4:28)
A4. Jos (met Robert Long) (7:00)
A5. Rel Del Del  (5:38)


Side B
B1. Als Je Oud Bent  (4:45)
B2. Een W.V.S.G.  (4:04)
B3. Vrij En Blij  (6:00)
B4. Die Fijne Jordaan (met Robert Long) (4:56)
B5. Tolerant  (5:30)


Credits        

Notes
Release: 1980
Genre: Nederlandstalig
Format: LP
Totale tijdsduur: 50:18
Label: EMI Records
Catalog# 1A 062-26602
Prijs: € 7.95

Vinyl: Goed
Cover: Goed/Voorkant kleine stickerschade

http://www.ad-vinylrecords.com/product/jongewaard-leen-leen-is-alive-lp/

0 comments:

Een reactie posten