Johnny & Orquesta Rodrigues - Hey Mal Yo (1975) - Lp

Johnny Rodrigues (Kaapverdië, 12 november 1951) is een Kaapverdische zanger. Hij is vooral bekend van de nummer 1-hit Hey mal yo.
Hij nam zijn nummers op onder de naam Johnny & Orquesta Rodrigues.
Rodrigues werd op 12 november 1951 op de Kaapverdische Eilanden geboren. Begin jaren 70 werd hij opgeroepen voor het Portugese leger, aangezien Kaapverdië destijds een kolonie van Portugal was. Rodrigues wilde niet gestationeerd worden in Angola, destijds ook een Portugese kolonie waar een onafhankelijkheidsstrijd woedde, en vluchtte hierop met zijn familie naar de Verenigde Staten. Van daaruit ging hij in 1974 op vakantie naar Nederland. Hier kwam hij terecht in discotheek Ma Belle Amie in Scheveningen, waar hij ook een tijdje diskjockey was. Peter Tetteroo, de eigenaar van de discotheek, ontdekte Rodrigues als zanger en besloot met hem een single op te nemen. Dit was het nummer Hey mal yo, een bewerking van het Portugese volksdansje Ò Malhão. In het voorjaar van 1975 werd dit liedje een nummer 1-hit in Nederland en in Vlaanderen.

Als artiestennaam was gekozen voor Johnny & Orquesta Rodrigues. Deze naam is om twee redenen opvallend. Ten eerste was er geen sprake van een 'orkest', maar stond Rodrigues alleen op het podium. Ten tweede is orquesta het Spaanse woord voor orkest, terwijl Rodrigues' nummers Portugees zijn. Het Portugese woord voor orkest is orquestra.
Rodrigues bleek een eendagsvlieg, want na zijn nummer 1-hit wist hij geen grote successen meer te halen.
De single Hasibaba kwam in de zomer van 1975 maar tot nummer 19 in de Top 40 en nummer 24 in de Nationale Hitparade. Het album Hey mal yo, waar zijn twee hitsingles opstonden, kwam niet in de albumlijsten terecht.

Twee jaar later stond hij voor het laatst in de Top 40 met Uma casa Portuguesa, een cover van Amália Rodrigues. Daarna verdween Rodrigues weer in de anonimiteit.

Side A
A1. Tente – 3:30
A2. African Woman – 4:06
A3. Hey Mal Yo ! – 3:05
A4. Amor De Vino – 2:44
A5. Coconut Monkey – 2:45
A6. Do It Baby – 3:58

Side B
B1. Maranque Part 1 & 2 – 5:03
B2. Help Me Through -3:13
B3. Hasibaba – 3:35
B4. Mona Lisa Part 1 & 2 – 6:58

Credits
Notes
Release: 1975
Genre: Latin, Afrobeat
Format: LP
Label: Negram Records
Catalog# NR-10
Prfijs: €6,95

Vinyl: Goed
Cover: Lichte Gebruikerssporen

http://www.ad-vinylrecords.com/product/johnny-orquesta-rodrigues-hey-mal-yo-lp/

0 comments:

Een reactie posten